0898 895 918 ул. Академик Никола Обрешков №2, гр. София

‘Защо моето дете има само 4 зъба, а съседчето е вече с 10 ....’, често питат майките.

Времето на поникване на първите зъбки е различно при всяко дете. Все пак съществуват ориентировъчни срокове. Средно, горните и долните резци пробиват на 6-месечна възраст. Но за норма се приемат и отклонения до 6 месеца. Ще кажете, но тогава може бебето да се роди със зъбки?! Да! Макар и много рядко и  това е възможно.

Временните зъби започват да се сменят около 6-7-годишна възраст. Първи отново са резците. Важн

о е да се знае, че в този период пробиват и първите постоянни кътници. Те се разполагат за последните временни зъби и нямат временен предшественик.

А кога трябва да започнат да се мият зъбките?

От самото начало. Първоначално се използва четка-накрайник за пръст. Ако бебето е много малко, може почистването да е с марличка. ( Такова почистване с марличка на цялата уста, се препоръчва след кърмене още преди пробива на зъбите.) Постепенно с привикване на детето и увеличаване броя на зъбите се преминава на детска четка за зъби.

Въпросът с детските пасти също е важен. До 4-годишна възраст трябва да се използват пасти без съдържание на флуор. Причината е, че малките деца немогат да изплакнат и изплюят добре пастата и, особенно бебетата, я гълтат. Трябва да се знае и, че не всички детски пасти отговарят на това изискване. Необходимо е да се обърне внимание на съдържението им или да се използва помоща на фармацефта при избора.

Флуорна профилактика – необходима ли е?

Статистиката сочи много ниска заболеваемост от зъбен кариес при лица подложени на такава профилактика. Това е факт, но флуора в по-високи дози може да доведе до редица усложнения като зъбната флуороза, например. При нея зъбите са покрити с жълти меки петна и са много неустоичиви на кариес и трошливи. Ето защо, такъв вид профилактика трябва да се провежда под строг контрол на специалист. Той трябва да е запознат с общия прием на флуор – от питейна и минерална вода, от пасти и други. Съобразно това се изготвя план с определена дневна доза , период на прием и период на почивка. Самоволната флуорна профилактика е неоправдан риск!